Den Helder verdient Ďt!

Als oud-Nieuwedieper voel ik mij emotioneel betrokken bij de ontwikkelingen in Den Helder, in het bijzonder het oude stadshart, waar ik geboren en getogen ben. Vanuit mijn ruim 25-jarige internationale ervaring op het gebied van projectontwikkeling, wil ik daarom graag in Ďt kort mijn visie geven op recente ontwikkelingen in mijn geboortestad.

klik op de foto voor de grote versieOnlangs sprak ik met mijn vriend DaniŽl Groot, een man met interessante opvattingen over de mogelijke ontwikkeling van, onder meer, het oude Helderse stadshart. Zijn ideeŽn over Ė bijvoorbeeld - het multifunctioneel invulling geven aan de locatie waar voorheen Huis Tijdverdrijf stond, sprak mij zeer aan.
Die locatie is in mijn ogen zeer geschikt om een bijzonder project te realiseren, zeker vanwege de groene as die mogelijk vanuit het station richting de Postbrug wordt getrokken.
Daarbij komt dat een project in de vorm zoals DaniŽl heeft bedacht, ook nog eens direct contact heeft met het Marsdiep, wat een enorme meerwaarde geeft voor de appartementen en dus voor het project.

Ik geloof dat Den Helder, en zeker het oude stadshart, een fraaie en actieve invulling op een dergelijke locatie verdient.
Je kunt daarbij denken aan de bouw van een nieuwe schouwburg, enkele tientallen wooneenheden/appartementen en een mogelijk invulling van het gemeenthuis, waarbij uiteraard zoveel mogelijk uitzicht op zee moet worden gerealiseerd.
Van DaniŽl heb ik begrepen dat er enkele vooraanstaande ontwikkelaars en bouwers klaarstaan om het plan serieus op te pakken.
Hij heeft tevens een artist-impression laten maken over een mogelijke invulling.
Het is uiteraard een praatplaatje.
Niettemin adviseer ik de gemeente hier heel serieus naar te kijken.

En mogelijk wil ook Woningstichting Den Helder een actieve rol spelen in de ontwikkeling van een dergelijk uniek project.

klik op de foto voor de grote versieIndien de gemeente besluit een studie te maken van dit project, ĎHet kloppend hartí geheten, is het misschien ook verstandig er een herontwikkeling van de Helderse grachtengordel bij te betrekken.
Voordat er mogelijk verpaupering toeslaat, kun je denken aan het vervangen van de flats aan de Kanaalweg door geschakelde woningen en het opwaarderen van onder meer de Kerkgracht en de Loodsgracht.

Uit betrouwbare bron begreep ik tevens dat de gemeente intussen heeft besloten de Openbare Bibliotheek te verplaatsen naar de kop van de Beatrixstraat.
Ik denk dat zij daar de plank volledig misslaat: een Openbare Bibliotheek hoort thuis in het hart van een stad en niet aan de poort.
Ik sta op het standpunt dat voor een dergelijke invulling het huidige postkantoor de ideale locatie is.
Bij twijfel raad ik aan op de bestaande locatie te blijven zitten.
In dat geval is er misschien wel een stukje uitbreiding nodig.

Al met al interessante ontwikkelingen in een stad die het verdient!

Marcel D. Coltof


Marcel D. Coltof

Met Daan Groot (sinds 1974 een goede vriend van mij) discussieer ik regelmatig over de situatie in Den Helder.

Ik geloof in het plan om op de voormalige locatie van het ďHuis TijdverdrijfĒ iets bijzonders te ontwikkelen.

Mocht je van gedachten willen wisselen, laat het gerust weten.

Een vriendelijke groet van Marcel ColtofP.S. Voor een impressie van mijn zakelijke activiteiten kun je op de buttons hieronder klikken.